Sockerfria lussebullar bra för diabetiker

Sockerfria Lussebullar

Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/

5 dl                 mjölk
2 pkt               jäst
2 pkt               saffran
100 g              smör
1 brk               Kesella 1 %
1/2 tsk            salt
2,5 dl            sötningsmedel med samma volym som socker, t.ex. Canderel med aspartam eller Ica Sötströ (innehåller stevia)
ca 1,7 l           vetemjöl
1,5 dl              russin (i degen, valfritt – lägg gärna i vatten några timmar före)
1/2 dl              russin för garnering
1 ägg              att pensla med

ca 1 tsk strösocker – för att mortla saffran med

Gör sockerfria Lussebullar så här:

1. Mortla saffran med lite socker.
2. Smält smör och blanda med mjölken, låt blandningen bli varm. Eftersom den ska blandas med (kylskåpskall) Kesella kan den vara lite varmare än vad jästen tål.
3. Om ni använder Stevia som sötningsmedel, blanda gärna ner den i mjölkblandningen så att Stevian löser sig bra.
4. Häll Kesella i degskålen och blanda försiktigt ned mjölkblandningen, så att Kesellan löser upp sig.
5. MÄT TEMPERATUREN, max 37°C för färsk jäst och 40°C för torrjäst.
6. Rör ner den färska jästen i mjölkblandningen eller blanda ner torrjästen i mjölet.
7. Blanda ner allt utom russin i mjölkblandningen .
8. Arbeta degen tills den är smidig. Tillsätt russin och blanda in.
9. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
10. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut Lussebulllar. Ca 40 – 50 g/st.
11. Jäs på plåt under bakduk, ca 15 min.
12. Pensla med uppvispat ägg.
13. Grädda i 225 i ca 5-8 minuter.
14. Låt svalna under bakduk och packa i plastpåsar så fort de svalnat något (så blir de inte torra).  Går bra att frysa.

Energiinnehåll Sockerfria Lussebullar med sötningsmedel

Om det blir 50 Lussekatter innehåller varje bulle ca 17 g kolhydrat, varav 2 gram är från russin, och ca 2,5 gram fett.

 

Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/