Sockerfria kanelbullar bra för diabetiker
Ingredienser sockerfria kanelbullar
Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/
Receptet ger ungefär 40 st mindre sockerfria kanelbullar.
Deg
- Ca 14 dl vetemjöl
- 1 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
- 2 krm salt
- 1,5-2 dl ICA Sötströ*
- 2 tsk stött kardemumma
- 100 g smör, rumstempererat
- 150 g Kesella lätt
- 5 dl mjölk
Fyllning
- 125 g smör, rumstempererat
- 1 dl ICA Sötströ*
- 2 msk kanel, malen
Pensling
- 1 ägg
* Eller annat sötningsmedel som inte påverkar blodsockret, tål värme och motsvarar den här mängden socker.
Sockerfria kanelbullar, gör så här:
- Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
- Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt smör i bitar, sötströ, salt och kardemumma.
- Rör ut Kesella i blandningen.
- Tillsätt resten av mjölken.
- Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör på samma sätt för övrigt.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
- Tillsätt ungefär 13 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Bred ut fyllningen på varje kaka.
- Rulla ihop kakan till en rulle.
- Skär varje rulle i 10 delar och lägg med snittytan uppåt i bullformar.
- Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
- Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 – 40 minuter.
- Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
- Låt kanelbullarna svalna på galler under bakduk.
Vi tipsar om att frysa ner de bullar som inte går åt direkt, och ta upp vid behov. Tinar du i mikron blir bullarna nästan som nybakade igen.
receptet är Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/