Sockerfria kanelbullar bra för diabetiker

Ingredienser sockerfria kanelbullar

Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/

Receptet ger ungefär 40 st mindre sockerfria kanelbullar.

Deg

  • Ca 14 dl vetemjöl
  • 1 pkt jäst för matbröd (alltså INTE söta degar)
  • 2 krm salt
  • 1,5-2 dl ICA Sötströ*
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 150 g Kesella lätt
  • 5 dl mjölk

Fyllning

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 dl ICA Sötströ*
  • 2 msk kanel, malen

Pensling

  • 1 ägg

* Eller annat sötningsmedel som inte påverkar blodsockret, tål värme och motsvarar den här mängden socker.

 

Sockerfria kanelbullar, gör så här:

  1. Börja i god tid innan med att ställa ut smöret som ska användas, så det blir rumstempererat.
  2. Mixa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  3. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  4. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över en del av mjölken och rör om. Tillsätt smör i bitar, sötströ, salt och kardemumma.
  5. Rör ut Kesella i blandningen.
  6. Tillsätt resten av mjölken.
  7. Används torrjäst blanda istället ner jästen i mjölet. Gör på samma sätt för övrigt.
  8. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  9. Tillsätt ungefär 13 dl mjöl. Spara resten till utbakningen.
  10. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  11. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  12. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  13. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  14. Bred ut fyllningen på varje kaka.
  15. Rulla ihop kakan till en rulle.
  16. Skär varje rulle i 10 delar och lägg med snittytan uppåt i bullformar.
  17. Sätt på ugnen på 225-250°C, när den första bakplåten är full.
  18. Låt bullarna jäsa under bakduk, det 30 – 40 minuter.
  19. Pensla med bullarna med uppvispat ägg.
  20. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  21. Låt kanelbullarna svalna på galler under bakduk.

 

Vi tipsar om att frysa ner de bullar som inte går åt direkt, och ta upp vid behov. Tinar du i mikron blir bullarna nästan som nybakade igen.

 

receptet är Framtaget av Marie Fahlin på bloggen https://diabeticdesigned.se/