Surdegsbaguetter
Surdegsbaguette 6 st
Dag 1, kväll
- 100 g (1dl) vetesurdegsgrund
- 5 g jäst
- 400 g (4 dl) vatten
- 100 g grahamsmjöl
- 300 g vetemjöl special
Blanda ingredienserna i en rymlig bunke, täck med plast och ställ i kylskåpet över natten
Dag 2, morgon
Fördegen från gårdagen
- 250 g (2,5 dl) ljummet vatten
- 550 g (9 dl) vetemjöl special
- 20–25 g (1 msk) salt
Blanda alltsammans och kör 8 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
Lägg över degen i en oljad plastlåda och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, vilket kan ta cirka 2–3 timmar. Under tiden viker du ihop degen 2–3 gånger där den ligger i bunken. Först efter 60 minuter, därefter med 30 minuters mellanrum, blöt händerna så går det lättare att bearbeta degen.
Sätt in bakstenen i ugnen strax nedanför mitten. Sätt ugnen på 275 grader. Placera en skål med vatten på botten av ugnen. Det tar ca 45 minuter innan stenen är varm att baka på.
Baka ut baguetterna.
Dela degen i 6 bitar, rulla till baguetter och låt jäsa ungefär en timme. Eller dela degen i sex avlånga bitar som man lägger i baguetteform. Jäs ca 40 minuter.
12-15 minuter i 275 graders värme brukar bli lagom, sätt i en termometer efter 10 minuter. När innertemperaturen är 96-98 grader är baguetterna färdiga. Öppna luckan och vädra efter 10 minuter, det ger en knaprigare skorpa.