Skinkstek med Ludwigs Livrätt
Skinkstek med Ludwigs Livrätt – med knödel, gräddstuvad svamp och inlagda svarta senapskorn
Till 4 personer
- 1,5 kg benfri skinkstek med svål
- 2 msk Ludwigs Livrätt (Herbaria)
- Salt
Gräddstuvad svamp:
- 300 g blandsvamp
- 4 msk skirat smör
- 2 msk gul lök, finhackad
- 150 g crème fraîche
- 2 msk gräslök, skuren i ringar
Knödel:
- 25 g smör
- 2 msk gul lök, fint hackad
- 3 ägg
- 500 g tärnat vitt bröd
- 4 dl mjölk
- 1 msk persilja, finhackad
- Inlagda svarta senapskorn (se recept nedan)
Skinkstek:
Skär rutmönster i svålen, gnid noggrant in Ludwigs Livrätt och låt köttet dra 12 timmar i kylskåpet inslaget i plastfolie.
Ställ ugnen på 100°. Lägg steken med svålen neråt och låt den stå ca 3 tim i ugnen. Vänd därefter svålen uppåt och salta. Stek ytterligare 1 tim. Ställ in ugnen på grill och stek svålen knaprig.
Gräddstuvad svamp:
Ansa svampen, skär den i mindre bitar och stek den i 2 msk skirat smör. Tillsätt lök och crème fraîche samt salt, peppar och gräslök. Knödel: Hetta upp smöret, tillsätt löken och fräs den 5 min utan att den får färg. Vispa äggen lätt, blanda med brödtärningarna, tillsätt löken och blanda. Hetta upp mjölken blanda ner den. Salta och peppra, tillsätt persilja och blanda väl. Forma till små bollar, koka dem i saltat vatten. Ta upp dem och låt dem svalna.
Lägg upp en skiva kött och svamp på fyra tallrikar. Servera med knödel och en matsked svarta senapskorn.