Kanelbullar

Kanelbullar

Kanelbullen måste väl vara bästa fikat, med ett glas kall mjölk eller rykande kaffe? Detta är mitt absolut bästa recept på kanelbullar, de kräver en dags framförhållning men det är det värt!

På kvällen:

  • 2,5 dl kallt vatten
  • 2,5 dl kall mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 100 g vetesurdeg

Blanda ingredienserna ovan och låt det jäsa i kyl över natten. Ta en stor bunke för det bubblar på och jäser till sig en del.

På morgonen, tillsätt:

  • 500 g vetemjöl
  • 5 g salt
  • 10 g stött kardemumma
  • 200 g socker
  • 200 g smör i bitar

Blanda allt till en blank deg, ca 15 minuter i assistent, det dubbla för hand. Låt vila en timme i kylen.

Fyllning:

  • 200 g smör
  • 100 mandelmassa
  • 20 g kanel

Blanda alltsammans till en slät massa, ev. behöver du späda med vatten. Använd gärna elvisp.

Kavla ut och bred på fyllning . Gör bullar av önskad storlek och form.

Låt jäsa på plåten ca 45 min-1 timme och grädda 8-10 minuter i 225 grader.

Själv brukar jag kavla degen till en rektangel, breda på fyllningen och vika på mitten. Sen sporrar jag 1,5 cm breda remsor som jag snurrar upp till bullar.

 

Lycka till med baket!

Vi rekommenderar följande produkter till detta recept: