Farmors Fröknäcke
Farmors Fröknäcke
Dessa fröiga knäckisar är oemotståndligt goda och passar till det mesta! Som rena snacks eller med en skiva god ost - du väljer!
- 2 dl rågmjöl
- 2 dl fiberhavregryn
- 2 dl havrekli
- 2 dl sesamfrön
- 2 dl solrosfrön
- 1 dl kruskakli grovt vetekli
- 1 dl hela eller krossade linfrön
- 2 tsk salt 7 dl vatten
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter vattnet. Blanda ordentligt till en jämn smet.
- Sätt plastfolie på bunken och låt stå och vila flera timmar i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
- Fördela smeten på tre plåtar med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och tunt. Skåra varje plåt i 12 rutor eller bryt själv i bitar när det gräddats och torkats.
- Grädda på nedersta valsen i 180 grader i 20-25 min. Sänk däreefter värmen till 100 gr och torka i 10 min. Använd gärna varmluftsugn så kan alla plåtarn gräddas samtidigt.
Låt knäckebröden svalna på galler. Förvara i tättslutande burk
Bröden har blivit mer sega än knäckiga om man endast låter torka i 10 min. Låt de stå minst 30 min i 100 grader. Stäng av och låt plåtarna stå över natten! Prova dig fram, ibland har jag låtit plåtarna stå en timme i 100 grader. Ibland blir de jätteknäckiga och ibland lite sega vilket också är gott. Det blir olika varje gång!
Lycka till med baket!