Nöt- och chokladtarteletter
Nöt- och chokladtarteletter
6 st 12 cm räfflade pajformar med lös botten eller gör i större pajformar som en stor paj
Pajskal
- 5 dl vetemjöl
- 200 g kallt smör
- 1 ägg
- 2-3 msk kallt vatten
Fyllning
- 100 g smör
- 2 dl farinsocker
- 0.5 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 70 g mörk choklad
- 1 ägg, lätt vispat
- 1.5 dl valnötter
- 1.5 dl cashewnötter
Kör smör och mjöl smuligt i matberedare, tillsätt ägget och vatten tills degen blir en klump. Plasta in degen och kyl den ca 20 min. Pensla formarna med smält smör. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 6 delar och kavla ut delarna mellan smörpapper och klä formarna. Skär bort överflödig deg. Kavla ut all bortskuren deg till en rektangel och skär den i tunna strimlor, eller sporra med en krusig sporre. Lägg åt sidan så länge.
Blanda smör, socker, sirap, vaniljsocker och choklad i en kastrull. Låt smälta under omrörning. Lyft av plattan och låt svalna. Vispa ner ägget och rör ner nötterna. Fyll pajskalen med fyllningen. Lägg över strimlorna i ett fint korsmönster, tryck till i kanterna. Skär av ändarna.
Grädda ca 15-17 min. Låt svalna 5 minuter, stjälp sedan upp pajerna. Servera kalla eller ljumna med vispad grädde eller glass.