Nöt- och chokladtarteletter

Nöt- och chokladtarteletter

6 st 12 cm räfflade pajformar med lös botten eller gör i större pajformar som en stor paj

Pajskal

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 70 g mörk choklad
  • 1 ägg, lätt vispat
  • 1.5 dl valnötter
  • 1.5 dl cashewnötter

Kör smör och mjöl smuligt i matberedare, tillsätt ägget och vatten tills degen blir en klump. Plasta in degen och kyl den ca 20 min. Pensla formarna med smält smör. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 6 delar och kavla ut delarna mellan smörpapper och klä formarna. Skär bort överflödig deg. Kavla ut all bortskuren deg till en rektangel och skär den i tunna strimlor, eller sporra med en krusig sporre. Lägg åt sidan så länge.

Blanda smör, socker, sirap, vaniljsocker och choklad i en kastrull. Låt smälta under omrörning. Lyft av plattan och låt svalna. Vispa ner ägget och rör ner nötterna. Fyll pajskalen med fyllningen. Lägg över strimlorna i ett fint korsmönster, tryck till i kanterna. Skär av ändarna.

Grädda ca 15-17 min. Låt svalna 5 minuter, stjälp sedan upp pajerna. Servera kalla eller ljumna med vispad grädde eller glass.

Nöt- och chokladtarteletter

Vi rekommenderar följande produkter till detta recept: