Mjölksyrning / fermentering
Mjölksyra, fermentera
Mjölksyrejäsning, eller fermentering, är en gammal metod för att bevara livsmedel som grönsaker, mjölk och fisk. Den har används över hela världen av olika folkslag för att bevara mat. Exempel på mjölksyrad mat är yoghurt, surströmming, isterband, thailändsk fisksås, surdeg m.m.
När man mjölksyrar mat behåller råvarorna sina vitaminer och mineraler väldigt bra, och de blir tilll och med ännu nyttigare av själva mjölksyrningsprocessen. Grönsakerna blir mjukare, får en doftande arom och förbättrad smak. Råvaran behåller alla sina näringsvärden och får dessutom ett tillskott av mjölksyrebakterier och dess omsättningsprodukter.
Mjölksyrade produkter har väldigt lång hållbarhet. Så länge doften är frisk och syrlig går produkten fint att äta. En lyckad mjölksyrning doftar syrligt och friskt. En misslyckad syrning har en unken, lätt rutten lukt.
Vid all fermentering är hygienen mycket viktigt, var noga med den.
Följande grönsaker är mycket vanliga att syra: kålrabbi, blomkål, purjolök, paprika, savojkål, palsternackor, tomater, selleri, rättika, majrovor, lök, gurkor, vax-, skär- och brytbönor, morötter, rödbetor, kålrötter samt vit- och rödkål.
Hos oss på hus-modern hittar du produktena som gör det lätt för dig att mjölksyra dina grönsaker
-
Prel. i lager: Okänt
-
-
Prel. i lager: Okänt
-