Infrysning
Infrysning - frysa in bär, grönsaker, kött och fisk
Att frysa ner saker är ett bra sätt att förvara dem länge. Maten behåller smaken och näringsämnena. För bästa resultat ska man alltid fysa in maten så färsk som möjligt. När du tinar upp maten låt den gärna tina i kylskåpet. På så sätt behåller den smaken och strukturen bättre. Mat som varit fryst och tinats ska i normalfallet inte frysas in igen.
Olika saker håller såklart olika länge i frysen. Här nedan ser du lite hur lång tid olika saker kan sparas.
- Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader
- Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader
- Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader
Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys gärna enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat. Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa. - Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.Här ska även tilläggas att jag själv haft hjortron i frysen i flera år utan att smaken påverkas alls när jag tinat upp dem igen. - Grönsaker: 12 månader
Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
När du ska frysa ner saker hänk på att det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen kan maten förstöras eller i alla fall få mycket sämre hållbarhet.
Hos oss på hus-modern hittar du produkter för att enkelt frysa in och lagra din skörd eller mat.
-
Prel. i lager: Okänt
-
Prel. i lager: Okänt
-
Prel. i lager: Okänt
-
-
-
Prel. i lager: Okänt
-
Prel. i lager: Okänt
-
Prel. i lager: Okänt
-
-
Prel. i lager: Okänt
-
Prel. i lager: Okänt